Att ha
höns.


Välj en härdig, lugn ras som inte flaxar iväg till grannen och som tål den svenska vintern - det finns många bra och vackra raser att välja mellan.

Personligen föredrar jag de s.k. kombinations- eller tunga raserna som utvecklades på 1800- och 1900-talet. Dessa raser värper bra, är lugna, flyger inte iväg, är vackra att se på och blir lätt tama - kort sagt passar de utmärkt som trädgårdshöns. Det finns också fina dvärghönsraser med liknande egenskaper och som dessutom har den fördelen att de behöver mindre utrymme än stora höns.Brun Lohman är ett exempel på en modern ras som fungerar bra i trädgården och som värper utmärkt.


Några exempel på i mitt tycke lämpliga hönsraser är:

New Hampshire
Orpington
Rhode Island Red
Faverolle
Sussex
Wyandotte
Dvärg Wyandotte
Dvärgkochin

Men det finns många fler att välja på. Höns till salu hittar du bl a via Svenska Rasfjäderfä-förbundets olika lokalklubbar, via Blocket eller www.alternativ.nu.

Att tänka på:
I Sverige är det tillåtet att ha höns i sin trädgård även om man bor i ett villaområde. Ring till din kommun och hör efter de lokala bestämmelserna. I en del kommuner får man ha 5-7 hönor utan speciellt tillstånd, en del kräver att man ansöker om tillståndet först och andra vill ha grannars medgivande för att tillstånd ska utfärdas - speciellt om man vill ha en tupp.

Även om höns hör till de mest lättskötta husdjuren så måste de ses till varje dag. Rent vatten och mat måste de ha. Det är också bra att varje dag ta några minuter för att observera hönsen för att försäkra sig om att de är friska och välmående, vilket lämpligen görs i samband med att man plockar in äggen.

Det finns flera bra böcker som är mycket läsvärda om du funderar på att skaffa höns t ex "Höns i Trädgården" av Karin Neuschütz.

Läs mer om att ha höns!